ad

Breaking News

NOUN: 60 CUET PYQs with Answer and Detailed Explanation

 

Noun MCQs for CUET, CLAT & IPMAT 2026 – 60+ Most Important Questions with Detailed Answers

If you are preparing for CUET UG, CLAT or IPMAT, mastering Noun is extremely important. Every year 3–6 questions are directly or indirectly asked from noun rules such as plural forms, abstract nouns, collective nouns, countable and uncountable nouns, possessives, noun phrases and error spotting.

In this article, we provide 60+ exam-oriented MCQs based on previous year trends and latest exam pattern.

https://www.cuetmonk.com/

Types of Questions Covered

✔ Abstract Noun
✔ Material Noun
✔ Collective Noun
✔ Countable & Uncountable
✔ Possessive Form
✔ Irregular Plurals
✔ Noun Phrase
✔ Gerund as Noun
✔ Error Spotting


Section 1: Basic & Conceptual MCQs

1. Identify the abstract noun:

“Freedom is precious.”

A) Freedom
B) Precious
C) Is
D) None

Answer: A) Freedom
Explanation: Abstract noun expresses idea or quality.


2. Choose the correct plural of “Phenomenon”:

A) Phenomenons
B) Phenomena
C) Phenomenas
D) Phenomenon

Answer: B) Phenomena
Explanation: Greek origin noun; -on changes to -a.


3. Identify the collective noun:

A) Team
B) Player
C) Match
D) Stadium

Answer: A) Team
Explanation: Represents group of players.


4. Choose correct sentence:

A) The news are shocking.
B) The news is shocking.
C) News are shocking.
D) A news is shocking.

Answer: B) The news is shocking.
Explanation: “News” is singular uncountable noun.


5. Identify material noun:

A) Iron
B) Happiness
C) Crowd
D) Boy

Answer: A) Iron


6. Choose correct possessive form:

A) Girls hostel
B) Girl’s hostel
C) Girls’ hostel
D) Girl hostel

Answer: C) Girls’ hostel


7. Identify countable noun:

A) Advice
B) Information
C) Book
D) Furniture

Answer: C) Book


8. Choose correct plural:

A) Cactuses
B) Cacti
C) Cactis
D) Cactus

Answer: B) Cacti


9. Identify gerund used as noun:

“Reading improves vocabulary.”

A) Reading
B) Improves
C) Vocabulary
D) None

Answer: A) Reading


10. Choose correct option:

“Scissors” is —

A) Singular
B) Plural
C) Abstract
D) Proper

Answer: B) Plural


Section 2: Intermediate Level MCQs (Exam Pattern)

11. Choose correct abstract noun of “Brave”:

A) Braveness
B) Bravery
C) Braveful
D) Bravety

Answer: B) Bravery


12. Identify noun phrase:

“The man in the black coat is my uncle.”

A) Black
B) The man in the black coat
C) Coat
D) Uncle

Answer: B


13. Choose correct sentence:

A) She gave me many advices.
B) She gave me an advice.
C) She gave me a piece of advice.
D) She gave me advices.

Answer: C


14. Choose correct plural of “Analysis”:

A) Analysises
B) Analysis
C) Analyses
D) Analys

Answer: C) Analyses


15. Identify proper noun:

A) City
B) River
C) Delhi
D) Country

Answer: C) Delhi


16. “Furniture” is —

A) Countable
B) Uncountable
C) Proper
D) Collective

Answer: B


17. Choose correct sentence:

A) Mathematics are difficult.
B) Mathematics is difficult.
C) A mathematics is difficult.
D) Maths are difficult.

Answer: B


18. Identify abstract noun in sentence:

“Honesty is appreciated.”

Answer: Honesty


19. Choose correct plural:

A) Childs
B) Children
C) Childrens
D) Childes

Answer: B


20. Identify appositive noun:

“My friend Rahul is here.”

Answer: Rahul


Section 3: Advanced / Error Spotting MCQs

21. Find error:

“The informations are useful.”

Answer: “Informations” → Information


22. Choose correct:

A) A pair of trousers
B) A trousers
C) One trousers
D) Two trouser

Answer: A


23. Choose correct plural:

A) Criteria
B) Criterias
C) Criterion
D) Criterions

Answer: A


24. Identify abstract noun from “Wise”:

Answer: Wisdom


25. Choose correct:

A) Peoples are angry.
B) People is angry.
C) People are angry.
D) A people is angry.

Answer: C


26. Choose the correct plural of “Mouse”:

A) Mouses
B) Mouse
C) Mice
D) Mous

Answer: C) Mice
Explanation: “Mouse” ka plural irregular hota hai → Mice.


27. Choose the correct plural of “Ox”:

A) Oxes
B) Oxen
C) Oxe
D) Ox

Answer: B) Oxen
Explanation: “Ox” ka plural irregular form hai → Oxen.


28. Choose the correct abstract noun of “Strong”:

A) Strongness
B) Strength
C) Strongity
D) Strongful

Answer: B) Strength
Explanation: “Strong” ka correct abstract noun “Strength” hota hai.


29. Identify the material noun:

A) Silver
B) Honesty
C) Crowd
D) Teacher

Answer: A) Silver
Explanation: Material noun kisi substance ko represent karta hai.


30. Choose the correct collective noun for lions:

A) Herd
B) Pride
C) Group
D) Pack

Answer: B) Pride
Explanation: Lions ke group ko “Pride” kaha jata hai.


31. “Equipment” is —

A) Countable
B) Uncountable
C) Proper noun
D) Collective noun

Answer: B) Uncountable
Explanation: Equipment ka plural nahi hota; “equipments” incorrect hai.


32. “Baggage” is —

A) Countable
B) Proper noun
C) Uncountable
D) Collective noun

Answer: C) Uncountable
Explanation: “Baggage” uncountable noun hai.


33. Choose the correct sentence:

A) The police is investigating.
B) The police are investigating.
C) Police is investigating.
D) A police is investigating.

Answer: B) The police are investigating.
Explanation: “Police” plural sense me use hota hai; plural verb lega.


34. Choose the correct plural of “Thesis”:

A) Thesises
B) Thesis
C) Theses
D) Thes

Answer: C) Theses
Explanation: -is ending ka plural -es hota hai → Thesis → Theses.


35. Choose the correct plural of “Basis”:

A) Basises
B) Bases
C) Basis
D) Bas

Answer: B) Bases
Explanation: Basis ka plural “Bases” hota hai.


36. Choose the correct sentence:

A) A furniture is costly.
B) A piece of furniture is costly.
C) Furnitures are costly.
D) Many furniture are costly.

Answer: B)
Explanation: Furniture uncountable noun hai; “a piece of furniture” correct structure hai.


37. Choose the correct option:

A) Many informations
B) An information
C) Much information
D) Informations

Answer: C) Much information
Explanation: Information uncountable noun hai.


38. Identify the gerund used as noun:

“Swimming is my hobby.”

A) Swimming
B) Hobby
C) Is
D) My

Answer: A) Swimming
Explanation: Verb + ing jo noun ka kaam kare → Gerund.


39. Identify the proper noun:

A) Country
B) India
C) River
D) City

Answer: B) India
Explanation: Specific name = Proper noun.


40. Identify the abstract noun:

A) Childhood
B) Boy
C) House
D) Book

Answer: A) Childhood
Explanation: Childhood ek state/quality ko express karta hai.


41. Choose the correct possessive form:

A) Teachers room
B) Teacher’s room
C) Teachers’ room
D) Teacher room

Answer: C) Teachers’ room
Explanation: Plural noun “teachers” ka possessive → teachers’.


42. Choose correct plural of “Foot”:

A) Foots
B) Feets
C) Feet
D) Foot

Answer: C) Feet
Explanation: Irregular plural form.


43. Choose correct plural of “Tooth”:

A) Tooths
B) Teeth
C) Toothes
D) Tooth

Answer: B) Teeth


44. Choose correct plural of “Man”:

A) Mans
B) Men
C) Manes
D) Man

Answer: B) Men


45. Identify the collective noun:

A) Army
B) Soldier
C) Gun
D) War

Answer: A) Army
Explanation: Army ek group ko represent karta hai.


46. Identify material noun:

A) Cotton
B) Happiness
C) Teacher
D) Group

Answer: A) Cotton


47. Identify countable noun:

A) Idea
B) Advice
C) Furniture
D) Information

Answer: A) Idea


48. Identify uncountable noun:

A) Advice
B) Apple
C) Pen
D) Car

Answer: A) Advice


49. Identify abstract noun:

A) Beauty
B) Girl
C) School
D) Table

Answer: A) Beauty


50. Identify noun phrase:

A) Tall
B) Building
C) The tall building
D) Tallly

Answer: C) The tall building
Explanation: Noun + modifier = noun phrase.


51. Choose correct plural of “Life”:

A) Lifes
B) Lives
C) Life
D) Lifs

Answer: B) Lives


52. Choose correct plural of “Leaf”:

A) Leafs
B) Leaves
C) Leafes
D) Leaf

Answer: B) Leaves


53. Choose correct plural of “Knife”:

A) Knifes
B) Knives
C) Knife
D) Knif

Answer: B) Knives


54. Choose correct plural of “Wife”:

A) Wifes
B) Wives
C) Wife
D) Wif

Answer: B) Wives


55. Choose correct sentence:

A) The news are good.
B) The news is good.
C) News are good.
D) A news is good.

Answer: B)
Explanation: News singular uncountable noun hai.


56. Choose correct option:

A) A pair of shoes
B) A shoes
C) One shoe pair
D) Two shoe

Answer: A)
Explanation: Shoes pair me aate hain.


57. Identify abstract noun:

A) Truth
B) Boy
C) Pen
D) Car

Answer: A) Truth


58. Identify collective noun:

A) Committee
B) Member
C) Vote
D) Meeting

Answer: A) Committee


59. Identify proper noun:

A) Mountain
B) Himalayas
C) River
D) Hill

Answer: B) Himalayas


60. Identify gerund:

“Dancing makes me happy.”

A) Dancing
B) Happy
C) Makes
D) Me

Answer: A) Dancing

No comments